כמה דברים שכדאי לדעת על קרטוקונוס

קרטוקונוס היא מחלת עיניים שמשנה את מבנה הקרנית – החלק הקדמי של העין. ככל שהמחלה מתקדמת הקרנית הופכת לדקה יותר ויותר ובמקום להישאר מעוגלת ככיפה היא משנה את צורתה למעין קונוס. השינוי הזה בצורתה של הקרנית לא מאפשר לקרני אור להיכנס באופן תקין לעין, דבר שפוגע בראייה של הלוקים במחלה.

למה זה קורה?

קרטוקונוס זו מחלה תורשתית והיא נוטה להחמיר אצל אנשים שמשפשפים את עיניהם בתדירות גבוהה. היא מתחילה לרוב באזור גיל הנעורים, בשתי העיניים, לא בהכרח בצורה סימטרית ומחמירה בהדרגה. כיום אין אפשרות למנוע לחלוטין את המחלה אך ישנן דרכים לבלום ולהאט אותה.

איך מאבחנים קרטוקונוס?

מאבחנים קרטוקונוס בעזרת מיקרוסקופ שקיים בכל מרפאת עיניים. בנוסף, אפשר לזהות את המחלה באמצעות מיפוי של הקרנית.

במידה והתגלה קרטוקונוס אצל בן משםחה אחד כדאי לבדוק גם את שאר בני המשפחה. לא פעם מתגלים מקרים נוספים במשפחה.

במה מתבטאת בעיית הראייה שיוצרת מחלת הקרטוקונוס?

המחלה גורמת לקוצר ראייה ולטשטוש הראייה כתוצאה מהעיוות בקרנית. בשלבים המתקדמים של המחלה יש להתאים לעיניים עדשות מגע ייחודיות שמחליקות בצורה מלאכותית את הקרנית המעוותת. בשלב מתקדם משקפיים לא יוכלו לתקן את הטשטוש בראייה.

האם ניתן לזהות סימנים מוקדמים לקרטוקונוס?

בשלבים הראשונים של המחלה לא מרגשים בדרך כלל שוני בראייה. עם התקדמות התופעה תיחלש הראייה בהדרגה. סימן משמעותי לכך הוא שינוי תכוף במספר במשקפי הראייה. בשלבים מתקדמים לא תהיה במשקפיים כל תועלת.

שווה גם לקרוא: קרטוקונוס טיפול טבעי – מה כדאי לדעת?

יש גם חדשות טובות?

כן. גילוי מוקדם של קרטוקונוס יכול לתת אפשרות להאט את קצת התפתחות המחלה ולשמר את הראייה לזמן רב.

איך ניתן לטפל בקרטוקונוס?

הכי חשוב: להימנע מלשפשף את העיניים. מי שסובל מגירודים בעיניים יוכל לקבל מהרופא טיפות מיוחדות שמטרתן להפחית את תחושת הגרד.

בנוסף, ישנו ניתוח בשם "צילוב קולגן" בו מקרינים באור אולטרה-סגול את הקרנית ומטפטפים במקביל טיפות של ויטמין B2. השילוב בין קרינת האור האולטרה-סגול והטיפות גורם לפעולה כימית שמשפיעה לטובה על הקרנית.

במקרים בהם הראייה נפגעת באופן חמור עד לרמה שעדשות מגע ייחודיות לא יעזרו ניתן להשתיל קרנית חדשה בניתוח בו רוב הקרנית תוחלף או רק חלקה. בניתוח חלקי ישנו סיכוי מועט יותר לדחיית השתל. בנוסף, קרנית ניתן לקבל מכל אדם מכיוון שהיא אינה מכילה כלי דם.

איך משיגים קרנית?

קרנית היא איבר שנלקח מאנשים שנפטרו ותרמו את איבריהם. בדרך כלל התוצאות של השתלת קרנית חיוביות.

 

אין תגובות
דילוג לתוכן